Προσαρμογή στον Παιδικό Σταθμό Χωρίς Προβλήματα!

Η μετάβαση από την οικογένεια στον παιδικό σταθμό σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια καινούργια φάση ζωής , όχι μόνο για το παιδί, αλλά και για όλη την οικογένεια.
Έντονα και ανάμεικτα συναισθήματα ( όπως άγχος , αγωνία , ανησυχία και προσαρμογή) κυριεύουν γονείς και παιδιά , όσο ο καιρός πλησιάζει για το νέο ξεκίνημα.
Τα παιδιά δεν ξέρουν τι να περιμένουν , ενώ οι γονείς ανησυχούν για την ομαλή ένταξη του παιδιού στον παιδικό σταθμό. Όλες αυτές οι ανησυχίες είναι λογικό και φυσιολογικό να υπάρχουν , είναι όμως στο χέρι σας αυτή η μετάβαση να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, τόσο για το παιδί όσο και για εσάς!

Πώς να ετοιμαστούν οι γονείς

Αρχικά, πριν προετοιμάσετε το παιδί σας θα πρέπει να έχετε προετοιμαστεί εσείς οι ίδιοι ψυχολογικά για την επερχόμενη αλλαγή στη ζωή σας ! Πολλοί γονείς βιώνουν αυτή την αλλαγή σαν μια διαδικασία αποχωρισμού, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αποδεχτούν τη νέα πραγματικότητα τόσο οι ίδιοι , όσο και το παιδί.
Αυτή η αλλαγή , θα είναι ευχάριστη για το παιδί , αν αισθάνεται ότι είναι ευχάριστη και για εσάς. Το πιο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσετε ότι η είσοδος του παιδιού σας στον παιδικό σταθμό σηματοδοτεί την κοινωνική , νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη του.

Πως προετοιμάζω το παιδί για το νέο ξεκίνημα;

Συζητήστε για τον παιδικό σταθμό.

Είναι πολύ βοηθητικό για το παιδί να το έχετε προετοιμάσει από πριν για το τι πρόκειται να συναντήσει στον παιδικό σταθμό. Μερικά χρήσιμα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για την ενημέρωση του είναι:

  •  Είναι σημαντικό το παιδί να γνωρίζει στην πραγματικότητα τι να περιμένει από το παιδικό σταθμό και καλό θα ήταν να αποφεύγετε εκφράσεις του τύπου:
    • ‘’ Θα περάσεις φανταστικά/ τέλεια ‘’
    • ‘’ Θα παίζεις με τα πιο ωραία παιχνίδια του κόσμου’’
  • Δώστε του συγκεκριμένες περιγραφές για το τι θα κάνει εκεί
    ‘ Θα παίζεις με άλλα παιδάκια και θα ζωγραφίζετε, θα κάνετε κατασκευές, θα μάθετε χορούς και τραγουδάκια, θα σας διαβάζει η δασκάλα παραμύθια και ιστορίες κ.τ.λ. ‘
  • Εξηγήστε του ότι εσείς πηγαίνετε κάθε πρωί στη δουλειά, έτσι κι αυτό θα πηγαίνει στο ‘’ σχολείο’’( είναι πιο εύκολο να το καταλάβει το παιδί από την έννοια του ‘’ παιδικού σταθμού ‘’ )
  • Εξηγήστε του ότι στο παιδικό σταθμό, παρόλο που δεν θα είσαστε εσείς μαζί του, θα είναι η δασκάλα του και τα άλλα παιδάκια , κι έτσι δε θα αισθάνεται μόνο του και ότι εσείς θα επιστρέψετε μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ( π.χ. μετά το μεσημεριανό κτλ), να το πάρετε.
  • Μιλήστε του για τη δασκάλα
    Σίγουρα , δεν είναι εύκολο για το παιδί σας να εμπιστευτεί ένα νέο πρόσωπο και να νιώσει αμέσως ασφάλεια κοντά του. Γι’ αυτό παρουσιάστε τη δασκάλα ως ένα πρόσωπο που θα το αγαπάει , θα το φροντίζει , θα το βοηθάει σε ότι χρειάζεται και θα του μαθαίνει ενδιαφέροντα πράγματα. Εξηγήστε του ότι θα μπορεί να την εμπιστεύεται και να νιώθει ασφάλεια κοντά της. Εξηγήστε του ότι θα μπορεί να την εμπιστεύεται και να νιώθει ασφάλεια κοντά της. , αφού δεν θα είσαστε εσείς εκεί. Αν δείξετε εσείς εμπιστοσύνη και υποστήριξη στο πρόσωπο της, τότε θα μπορέσει να αισθανθεί κι αυτό το ίδιο.
  • Γνωριμία με την δασκάλα του: Κατά την διάρκεια της εγγραφής του μπορείτε να φέρετε το παιδί σας για να γνωρίσει την παιδαγωγό.

Τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε την πρώτη μέρα

  • Αρχικά, για να μπορέσει να προσαρμοστεί πιο εύκολα το παιδί τις πρώτες ήμερες , θα μπορούσατε η παραμονή του στο χώρο του παιδικού σταθμού να είναι μικρής διάρκειας ( περίπου 2 ώρες ), με εσάς να βρίσκεστε σε κάποιο κοντινό μέρος ( όχι στο χώρο του σχολείου ), ώστε αν χρειαστεί να πάρετε το παιδί νωρίτερα.
    Η δίωρη διάρκεια της παραμονής του παιδιού στο παιδικό σταθμό αφορά την πρώτη εβδομάδα της φοίτησης του στο σχολείο.
    Σταδιακά και ανάλογα με τον βαθμό προσαρμογής του, μπορείτε να αυξήσετε το χρόνο παραμονής του στο παιδικό σταθμό. Βέβαια , αυτή η διαδικασία χρειάζεται να γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τη δασκάλα του παιδικού σταθμού.
  • Αν έχει ένα αγαπημένο αντικείμενο στο σπίτι , ( όπως π.χ. το λούτρινο κουκλάκι του , ή κάτι άλλο που αγαπά πολύ ), τότε αφήστε το να το πάρει μαζί του , αφού κάτι τέτοιο θα το βοηθήσει να νιώσει ασφαλές και να ενταχθεί ομαλά στο νέο περιβάλλον. Αργότερα, όταν θα αρχίσει να εξοικειώνεται με το χώρο και τα πρόσωπα, θα το αφήσει πίσω στο σπίτι !
  • Εξηγήστε του τη διαδικασία, χωρίς να απολογείστε , δηλαδή ότι θα πάτε στο σχολείο και μετά θα φύγετε για να πάτε στη δουλειά σας ( ακόμα και αν αυτή είναι τα οικιακά ) και θα επιστρέψετε πιο μετά ( π.χ. μετά το φαγητό ) για να το πάρετε.
  • Όπως προείπαμε, είναι πολύ φυσιολογικό το παιδί να κλάψει τη στιγμή που θα αποχωριστείτε. Το κλάμα δείχνει το δέσιμο του μαζί σας και θεωρείται υγιές σημάδι. Με το κλάμα θα εκτονωθεί η ένταση και θα το βοηθήσει να εκφράσει τα συναισθήματα του ώστε να μπορέσει να επεξεργαστεί τον αποχωρισμό. Γι’αυτό είναι προτιμότερο να αποχαιρετήσετε γλυκά και με σιγουριά το παιδί και να αποχωρήσετε από τον παιδικό σταθμό, χωρίς παζαρέματα και διαπραγματεύσεις. Το παιδί , από την στιγμή που ξέρει ότι θα φύγετε , θα κλαίει μέχρι να το κάνετε.

Είναι λοιπόν προτιμότερο να επισπεύσετε την αναχώρηση σας και να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με τον παιδικό σταθμό λίγη ώρα αργότερα , για να σιγουρευτείτε ότι έχει ηρεμήσει. Τις περισσότερες φορές , λίγα λεπτά από την αναχώρηση του γονιού ,τα παιδιά σταματούν αμέσως να κλαίνε.

  • Πείτε ένα απλό ‘γειά’………
    Μερικές φορές είναι πιο δύσκολο για ένα γονιό να μη δακρύσει όταν αποχαιρετά το παιδί του στην πόρτα του σχολείου παρά για το ίδιο , όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό να κρατήσετε την ψυχραιμία σας. Πάρτε το αγκαλιά , δώστε του ένα φιλί και πείτε του : ‘’ Θα έρθω να σε πάρω στις 14:00’’.
    Προσοχή μη μεταφέρετε τη νευρικότητα και το άγχος σας στο παιδί.
  • Μην προσπαθήσετε να το συγκρίνετε με τα άλλα παιδιά που δεν κλαίνε και έχουν ήδη προσαρμοστεί λέγοντας του: ‘’ Κοίτα – ο/η ………δεν κλαίνε που έφυγε η μαμά του/μπαμπάς του ! ‘’

Το κάθε παιδί έχει διαφορετικό ρυθμό προσαρμογής και με το να το συγκρίνετε με τα άλλα παιδιά του δείχνετε ότι δεν υπολογίζετε τα συναισθήματα του. Αφήστε το να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του και την όποια στεναχώρια του όπως αυτό θέλει , για να το διευκολύνετε να περάσει αυτό το στάδιο.

  • Μη φύγετε από τον παιδικό σταθμό χωρίς να το αποχαιρετήσετε, θεωρώντας ότι δεν θα το καταλάβει. Θα ταραχθεί πολύ περισσότερο εάν ανακαλύψει ότι το αφήσετε και φύγατε χωρίς να πείτε κάτι.
  • Φύγετε χωρίς να κοιτάξετε πίσω: Αφού πείτε ‘’ αντίο ‘’ , μη γυρίσετε για κανένα λόγο στη σχολική αίθουσα για μια ακόμα αγκαλιά ή για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι μια χαρά. Ακόμα κι αν έκλαιγε γοερά πριν από λίγα λεπτά , το πιθανότερο είναι να σταμάτησε αμέσως μόλις γυρίσατε την πλάτη σας για να φύγετε , και η επιστροφή σας θα του προσφέρει απλώς άλλον ένα γύρο από αγωνία και στρές , γιατί θα πρέπει να προσαρμοστεί στην απουσία σας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα λεπτά.

Τα παιδιά χρειάζονται τη ρουτίνα ακόμα και στον αποχαιρετισμό. Είτε πρόκειται για ένα φιλί , είτε για ένα συγκεκριμένο νεύμα κάθε φορά που θα φεύγετε. Το σήμα αυτό θα τα βοηθήσει να καταλάβουν ότι η μαμά μπορεί να φύγει αλλά θα επιστρέψει και ότι προς το παρόν βρίσκονται υπό τη φροντίδα του παιδικού σταθμού.

  •  Δείξτε εμπιστοσύνη στο προσωπικό: Είναι λογικό να πιστεύετε ότι κανείς δεν μπορεί να φροντίσει το παιδί σας καλύτερα από εσάς , όμως το προσωπικό των παιδικών σταθμών είναι εκπαιδευμένο για να κάνει αυτή την δουλειά. Δείχνοντας τους εμπιστοσύνη , δίνετε το καλό παράδειγμα στο παιδί που βλέπει ότι η μαμά του νιώθει ασφάλεια όταν το αφήνει στο σταθμό , και συνεπώς μπορεί και αυτό να νιώσει το ίδιο. Είναι σημαντικό να σας δει να μιλάτε , να χαμογελάτε και να συμβουλεύεστε τους παιδαγωγούς , ώστε να καταλάβει ότι τους εμπιστεύεστε.

Μην ξεχνάτε ότι τα φτερά των παιδιών σας μεγαλώνουν. Μην τα αποθαρρύνετε και μην τους τα κόβετε. Αφήστε τα να πετάξουν όσο πιο ψηλά μπορούν!
Οι ευχές από όλες τις παιδαγωγούς της Εστίας Παιδιού είναι το καινούργιο αυτό ταξίδι των παιδιών σας να είναι γεμάτο από όμορφες δημιουργικές στιγμές.

Κ α λ ή  α ρ χ ή ! ! !