ΔΡΑΣΗ ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ

Αγαπητοί γονείς,
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, πως μετά την επίσκεψή μας στο κτήμα «Αρίστη» με θέμα την κηπουρική και την εκμάθηση των λαχανικών και των βοτάνων ενός λαχανόκηπου, αποφασίσαμε βασισμένοι στις γνώσεις που πήραμε εκεί, να φυτέψουμε τα δικά μας μαρουλάκια ανά τάξη με τη βοήθεια του κηπουρού του σχολείου μας αλλά και των εκπαιδευτικών της κάθε τάξης.

Πιο συγκεκριμένα, το φύτεμα μαρουλιών στο σχολικό πλαίσιο μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για την εκπαίδευση όσο και για την ανάπτυξη των παιδιών. Εδώ είναι μερικοί λόγοι που καθιστούν τη δραστηριότητα αυτή σημαντική:

1)Εκπαιδευτική Αξία: Τα παιδιά μαθαίνουν από πολύ νεαρή ηλικία για τους κύκλους ζωής των φυτών, τη σημασία του νερού, του φωτός και της γης στην ανάπτυξη ενός φυτού. Αυτό τους βοηθά να κατανοήσουν τις βασικές αρχές της φύσης και της οικολογίας.

2) Ενίσχυση της Ευαισθητοποίησης για το Περιβάλλον: Μέσα από το φύτεμα και τη φροντίδα των μαρουλιών, τα παιδιά αναπτύσσουν μια σχέση με τη φύση και μαθαίνουν την αξία της διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος.

3) Ανάπτυξη Υπευθυνότητας: Η φροντίδα για ένα ζωντανό φυτό απαιτεί συνέπεια και υπευθυνότητα. Τα παιδιά μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα για τη φροντίδα του μαρουλιού τους, ποτίζοντας και εξασφαλίζοντας ότι λαμβάνει επαρκές φως.

4) Ενίσχυση της Ομαδικότητας και Συνεργασίας: Η δραστηριότητα μπορεί να γίνει ομαδικά, ενισχύοντας την ικανότητα των παιδιών να συνεργάζονται, να μοιράζονται καθήκοντα και να εργάζονται μαζί για ένα κοινό στόχο.

5) Ανάπτυξη της Αίσθησης της Παρατήρησης: Τα παιδιά μαθαίνουν να παρατηρούν και να καταγράφουν τις αλλαγές που συμβαίνουν στο φυτό καθώς αυτό αναπτύσσεται, ενισχύοντας τις δεξιότητες παρατήρησης και την περιέργειά τους για τον φυσικό κόσμο.

6) Προώθηση Υγιεινής Διατροφής: Μέσα από την καλλιέργεια και κατανάλωση των δικών τους μαρουλιών, τα παιδιά μαθαίνουν για τη σημασία της υγιεινής διατροφής και των φρέσκων τροφίμων.

7) Συναισθηματική Ανάπτυξη: Η διαδικασία του φυτέματος και της φροντίδας φυτών μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Η επιτυχία στην καλλιέργεια των φυτών μπορεί να αυξήσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση, ενώ η αντιμετώπιση αποτυχιών μπορεί να διδάξει σημαντικά μαθήματα για την υπομονή και την αντοχή.

 

Ευχαριστούμε πολύ
Το Παιδαγωγικό τμήμα της Εστίας